Ciasto śliwkowe po staropolsku

Sprawdzony przez lata przepis.

Latem we dworach często pieczono ciasto śliwkowe.

Reklama

1. Rozczynić pół kwarty (pół litra) mąki mlekiem i łutem (pół łyżki) drożdży; gdy podrośnie, wbić parę jaj, wsypać kubek cukru, sporą łyżkę masła i przyczynić mąką, aby ciasto było gęstsze niż na placki. Gdy się drugi raz ruszy, rozciągnąć cieniutko na blachę, a gdy zaczyna rosnąć, ułożyć rozkrajane śliwki bez pestek, skórką obracając do ciasta.

2. Śliwki należy poprzednio posypać cukrem na talerzu, aby sok puściły. Na wierzchu posypać jeszcze bardzo grubo cukrem i wstawić zaraz do gorącego pieca. Po 20 minutach powinno być dobre.

3. Trzymać można kilka dni w ciemnym, chłodnym miejscu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje