Ciasto śliwkowe z polewą bezową

Soczyste i słodkie śliwki to jedne z tych owoców, bez których nie wyobrażamy sobie wczesnojesiennych przysmaków. Pyszne na surowo, jako baza przetworów czy ususzone w formie wytrawnego dodatku. Jedzmy więc śliwki w każdej postaci i na zdrowie!

Ciasto śliwkowe
Ciasto śliwkowemateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować.

2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 15 s/obr. 10. Przesypać do innego naczynia, odstawić.

3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy kopystki 40 s/ obr. 5. Ciasto wyjąć z naczynia miksującego, podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.

4. Dokładnie umyć i osuszyć naczynie miksujące. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć bułką tartą blachę (35 cm X 25 cm).

5. Założyć motylek. Do czystego i suchego naczynia miksującego wlać białka, ubić na sztywną pianę 3 min./ 37 stopni Celsjusza/ obr. 4. Po upływie 1 minuty 30 sekund powoli wsypać przed otwór w pokrywie pozostały cukier puder.

6. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie pokrywając blachę. Na cieście ułożyć śliwki i polać wierzch pianą z białek.

7. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż piana będzie miała złoty kolor.

8. Ciasto podawać po ostudzeniu.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®


1. Rozbić jajka, oddzielić białka od żółtek, białka odstawić do lodówki. Żółtka zachować.

2. Cukier zemleć na cukier puder. Przesypać do innego naczynia, odstawić.

3 . Żółtka, 40 g cukru pudru, cukier waniliowy, masło, mąkę i proszek do pieczenia ugnieść. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić do zamrażalnika na 1 godzinę.

4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Natłuścić i oprószyć bułką tartą blachę (35 cm X 25 cm).

5. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania powoli dodać pozostałą część cukru pudru.

6. Ciasto wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie pokrywając blachę. Na cieście ułożyć śliwki i polać wierzch pianą z białek.

7. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach, do momentu aż piana będzie miała złoty kolor.

8. Ciasto podawać po ostudzeniu.

Wygraj 20 000 złotych!INTERIA.PL
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas