Ciasto Słoneczko

Gruszki umyj, obierz, pokrój na ósemki, wytnij gniazda nasienne.

Składniki na 10-12 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do oprószenia po upieczeniu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
  • tłuszcz i mąka do formy;

Nadzienie:

  • 40 dag twardych gruszek, np. odmiany konferencja
  • 15 dag cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki wody

Sposób przygotowania:


1. Ciasto: masło posiekaj. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą. Dodaj masło, jajko oraz 1 łyżkę wody. Zagnieć ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć, dolej odrobinę wody. Ciasto rozwałkuj na placek o średnicy foremki, przykryj folią i schładzaj w lodówce przez 30 minut. Formę wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką.

2. Gruszki umyj, obierz, pokrój na ósemki, wytnij gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Owoce rozłóż na spodzie formy. Na patelni stop cukier. Wymieszaj z 1 łyżeczką soku z cytryny i wodą. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści i powstanie gęsty karmel. Domieszaj masło, polej gruszki.

3. Owoce przykryj ciastem i dociśnij. Piecz przez 30 minut w 200ºC. Przykryj talerzem, odwróć do góry dnem. Gruszki oprósz cukrem pudrem.

Waniliowy karmel: Wrzątek wymieszaj z 1 łyżeczką esencji waniliowej lub 1 łyżką cukru waniliowego.

Czas przygotowania: 50 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje