Ciasto wan tan (wonton)

Cieniutkie ciasto do chińskich pierożków.

Składniki:

- 1 jajko,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1/3 - 1/2 szklanki wody,
- 2 szklanki mąki,
- ewentualnie - szczypta drożdży

Przygotowanie:

Ubić jajko z solą i 1/4 szklanki wody. Do miski wsypać mąkę, zrobić zagłębienie i wlać ubite z solą i wodą jajko. Wyrabiać ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji (około 5 minut). Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ciasto podzielić na kilka części i cienko rozwałkować. Pociąć na kwadraty. Ciasto można użyć zaraz po przygotowaniu lub zamrażać.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | ciasto | pierogi | kuchnia chińska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje