Ciasto winogronowe

Pyszne i ładne.

Składniki:

- 2 jajka,
- 4 dag cukru,
- 8 dag mąki,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 75 dag kolorowych winogron,
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 200 ml jogurtu,
- 1 łyżka żelatyny,
- 15 dag czekolady gorzkiej

Przygotowanie:

Jajka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać partiami cukier, cały czas ubijając.Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok.10 min. Po upieczeniu wystudzić. Winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, część zostawić do dekoracji. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, połączyć z jogurtem, a następnie z ubitą śmietaną. Do kremu dodać winogrona, wymieszać i wyłożyć na biszkopt, wstawić do lodówki na min.1 h. Część czekolady zetrzeć, resztę rozpuścić w kąpieli wodnej i zrobić z niej dekoracje. Zastygnięte ciasto dekorować winogronami i czekoladą.
Czas przygotowania: 2 h 30 min.

Dowiedz się więcej na temat: jaja | ciasto | ciasta z owocami | ciasta | winogrona

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje