Ciasto z brokułami i szynką

Polubisz brokuły!

Składniki:

Reklama

- brokuł (ok. 1,2 kg),
- sól,
- 1 cebula,
- 10 g. masła lub margaryny,
- 250 g. gotowanej szynki,
- 150 g. twarogu,
- 460 ml. mleka,
- 6 łyżek oleju,
- 1 łyżeczka soli,
- 300 g. mąki,
- opakowanie proszku do pieczenia,
- 4 łyżki bułki tartej,
- 8 jaj,
- 75 g. startego sera Gouda,
- pieprz, gałka muszkatołowa,
- tłuszcz (i bułka tarta) do formy,

Przygotowanie;

Brokuła umyć i podzielić na rozetki. Wrzucić do wrzątku i obgotowywać ok. 5 minut. Osączyć na sicie. Obrać cebulę, pokroić. Tłuszcz rozgrzać na małej patelni i krótko obsmażyć cebulę, a następnie zostawić ją do ostygnięcia. Szynkę pokroić w kostkę. Zmieszać twarożek, 6 łyżek mleka, olej i sól. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy z twarożku i wyrobić na gładkie ciasto. Okrągłą formę (26 cm) posmarować tłuszczem i obsypać dwoma łyżkami bułki tartej. Ciasto rozwałkować na krążek o średnicy 34-35 cm. Wyłożyć nim dno i boki formy. Ciasto ponakłuwać widelcem i posypać resztą bułki tartej. Brokuły, szynkę i cebulę włożyć do formy. Jajka,, resztę mleka, ser, sól, pieprz i gałkę muszkatołową wymieszać i wlać do formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec godzinę i 15 minut w temp. 200 st. C. Na ostatnie 15 minut można ewentualnie całość przykryć.
Przed krojeniem odczekać ok. 15 minut od wyjęcia z pieca.
Czas przygotowania: 2 godziny
Przepis na 12 porcji/ 1 porcja: 1300 kJ/310 kcal

Dowiedz się więcej na temat: sól | brokuły | ciasto | ciasta pikantne | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje