Ciasto z gruszkami

Takie ciasto najlepiej smakuje właśnie jesienią

Czas przyrządzenia: 45 minut
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • 10 dag masła
  • 10 dag cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 10 dag mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rumu
  • 3 twarde gruszki


Sposób przygotowania

Reklama

1. Czekoladę stop i wystudź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodaj do ucieranej mikserem masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Małymi porcjami domieszaj do masy. Dodaj mielone migdały oraz czekoladę i rum. Jeszcze raz dobrze wymieszaj całość mikserem. 

2. Białka ubij na sztywno, połącz z ciastem. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na cząstki. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj kilka łyżek ciasta. Rozłóż gruszki. Przykryj je pozostałym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego dotemperatury 180°C. Piecz przez 45-50 minut. 

3. Po wyjęciu studź w tortownicy 20 minut. Potem odwróć do góry dnem, zdejmij tortownicę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje