Ciasto z gruszkami

Takie ciasto najlepiej smakuje właśnie jesienią

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne123RF/PICSEL

1. Czekoladę stop i wystudź. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka kolejno dodaj do ucieranej mikserem masy maślanej. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Małymi porcjami domieszaj do masy. Dodaj mielone migdały oraz czekoladę i rum. Jeszcze raz dobrze wymieszaj całość mikserem. 

2. Białka ubij na sztywno, połącz z ciastem. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój na cząstki. Tortownicę wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj kilka łyżek ciasta. Rozłóż gruszki. Przykryj je pozostałym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego dotemperatury 180°C. Piecz przez 45-50 minut. 

3. Po wyjęciu studź w tortownicy 20 minut. Potem odwróć do góry dnem, zdejmij tortownicę i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

Zmysłowe smaki: Tarta gruszkowo-migdałowaInteria.tv
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas