Ciasto z owocami

Aby w cieście nie zrobił się zakalec, przed rozłożeniem owoców posyp je bułką tartą.

Smakuje wspaniale
Smakuje wspaniale 123RF/PICSEL

Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Wsyp proszek do pieczenia, cukier oraz cukier wanilinowy, wymieszaj. Dodaj pokrojony na małe kawałki tłuszcz, jajka oraz skórkę z cytryny, zagnieć gładkie ciasto. 

Uformuj z niego kulę, owiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut. Jajka, śmietanę, cukier i budyń zmiksuj na gładką masę. Brzoskwinie podziel na połówki. Blaszkę posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.

Dno oraz boki blaszki wylep ciastem. Rozłóż owoce i zalej je masą śmietanowo-jajeczną.

Piecz ok. 60 minut w temp. 180°C. Gdy wystygnie, oprósz cukrem pudrem.

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas