Ciasto z wiśniami i kruszonką (z blachy)

Smak lata.

Składniki:

- 800 g mąki,
- 250 ml mleka,
- 42 g drożdży,
- 250 g cukru,
- 2 szklanki wiśni,
- 100 g makaroników,
- 325 g masła,
- 2 paczki cukru waniliowego,
- jajko,
- tłuszcz do smarowania blachy, mąka do podsypywania

Przygotowanie:

500 g mąki wsypać do miski, zrobić zagłębienie. 100 ml mleka lekko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Zaczyn wlać do mąki, wsypać 50 g cukru, zarobić, przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Makaroniki pokruszyć. 250 g masła, 300 g mąki, paczkę cukru waniliowego, 150 cukru wyrobić przy pomocy robota kuchennego na kruszonkę. Na koniec dodać łyżkę mąki, krótko przesmażyć i odstawić w chłodne miejsce. 75 g masła , 50 g cukru, 150 ml mleka, paczkę cukru waniliowego i jajko dodać do podrośniętego ciasta i wyrobić na gładkie ciasto przy pomocy robota kuchennego. Ciasto przykryć i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce. Blachę nasmarować tłuszczem, ciasto rozwałkować (ok 35 x 40 cm) i ułożyć na blasze. Przykryć i odstawić jeszcze na 20 minut. Wiśnie ułożyć na cieście, posypać posypką i piec w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez 25-30 minut. Ciasto wyjąc i pozostawić do ostygnięcia. Doskonale smakuje z bitą śmietaną.
Czas przygotowania: 75 minut
Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | wiśnie | ciasta z owocami | ciasta

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje