Ciecierzyca po bretońsku

Bezmięsna wersja kultowego dania jednogarnkowego, która przypadnie do gustu nie tylko wegetarianom. Szybki sposób na sycący i rozgrzewający obiad w 25 minut. Pokochasz ten smak.

Z przygotowaniem tego dania poradzi sobie każdy
Z przygotowaniem tego dania poradzi sobie każdy123RF/PICSEL

W głębokim garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim posiekaną w kostkę cebulę. Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną w plastry marchew, starty czosnek i przyprawy - majeranek i kminek, a opcjonalnie odrobinę kolendry.

Po około 2 minutach dodaj odsączoną ciecierzycę i passatę pomidorową. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i gotuj przez około 10 minut. Przed podaniem posyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

Aby smak był jeszcze bogatszy, możesz opcjonalnie dodać odrobinę bulionu warzywnego.

***

Zobacz także: 

Kasia Cerekwicka oraz Martyna Kliszewska w "Tok Szoł" o życiu artystów w czasie pandemiiSuperstacja
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas