Cieciorka, kuskus i marchewka na ostro

Dzięki połączeniu cieciorki i kuskusu potrawa jest tak sycąca, że może stanowić samodzielne danie obiadowe.

To potrawa dla tych, którzy lubią ostre smaki
To potrawa dla tych, którzy lubią ostre smaki123RF/PICSEL

Składniki:

  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 selery naciowe
  • 3 ząbki czosnku
  • mały kawałek imbiru
  • po łyżeczce kuminu, cynamonu i kolendry
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 i 1/2 szklanki kuskusu
  • 400 g cieciorki z puszki
  • 100 g szpinaku
  • olej
  • sól

TZATZIKI:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • ogórek
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej patelni, wrzuć pokrojoną cebulę, marchewkę i seler. Smaż 5 minut. Dodaj czosnek, imbir, podsmażaj 2 minuty.

Zalej kuskus bulionem, przykryj i zostaw na kilka minut, aż go wchłonie i napęcznieje. Dodaj do warzyw, wymieszaj i podsmaż.

Przygotuj tzatziki. Zetrzyj na tarce ogórek, odciśnij z nadmiaru wody, przełóż do miski, dodaj jogurt i rozgnieciony czosnek. Przypraw solą.

Wymieszaj listki szpinaku z podsmażonymi warzywami, kuskusem i odsączoną z zalewy cieciorką. Podawaj z tzatziki.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas