Cieciorka na śniadanie, obiad i kolację!

Nazywana grochem włoskim cieciorka, idealnie sprawdza się jako składnik wielu dań. Jest jednym z głównych składników wykorzystywanych w kuchni Bliskiego Wschodu, dlatego inspirując się orientalnymi przepisami, możemy przygotować zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację z cieciorką w roli głównej.

Cieciorka to jedno z najpopularniejszych warzyw w krajach arabskich. Jej ogromną zaletą jest duża zawartość białka, które przypomina to pochodzenia zwierzęcego. Przepisy z cieciorką są zdrowe, łatwe w przygotowaniu i przede wszystkim pyszne. Z jej pomocą przyrządzimy zarówno śniadanie, obiad, jak i kolację.

Śniadanie z pastą z cieciorki

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej np. marki Jasmeen
  • 1 pomidor
  • 2 ząbki czosnku
  • garść świeżych listków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • pieczywo pieprz

Przygotowanie:

Reklama

1. Do miski wkładamy odcedzoną cieciorkę i pokrojonego pomidora. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz garść listków bazylii. Całość skrapiamy odrobiną oliwy i dodajemy trochę pieprzu dla poprawienia smaku. Następnie całą zawartość miski dokładnie blendujemy.

2. W tym samym czasie wkładamy do tostera lub piekarnika pieczywo pokrojone w cienkie kromki. Kiedy będzie już lekko zapieczone, smarujemy je powstałą pastą i podajemy z listkami świeżej bazylii na wierzchu.  

Obiad z cieciorką i indykiem w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g makaronu penne  
  • 400 g fileta z indyka
  • 1 puszka gotowanej cieciorki np. marki Jasmeen
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • pół łyżeczki lubczyku suszonego
  • 6 listków świeżej bazylii
  • 100 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Fileta z indyka kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej patelni do momentu uzyskania złocistego koloru. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, gotowaną cieciorkę z puszki, przecier pomidorowy oraz lubczyk. Całość dokładnie mieszamy i dusimy na małym ogniu około 20 minut.

2. W tym samym czasie gotujemy makaron, wedle instrukcji na opakowaniu. Następnie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą, układamy ugotowany makaron, a na nim gotowy sos z indykiem i cieciorką.

3. Całość posypujemy mozzarellą i zapiekamy w piekarniku w 180 C przez 10 minut. Podajemy z listkami bazylii.

Kolacja z sałatką z cieciorki i serem feta

Składniki:

  • 1 puszka gotowanej cieciorki np. marki Jasmeen
  • 1 opakowanie sera feta
  • 1 awokado
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • sól 
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Do miski wsypujemy odcedzoną cieciorkę. Następnie kroimy i dodajemy kolendrę, awokado i ser feta. Składniki solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy oliwkę z oliwek oraz sok z cytryny.

2. Całość mieszamy i mamy gotową sałatkę, którą możemy podać ze świeżym pieczywem.


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje