Cielęcina z wiśniami

Wiśnie urozmaicą Twój obiad.

Wiśnie - pasują nawet do dań z mięsa
Wiśnie - pasują nawet do dań z mięsa123RF/PICSEL

Składniki:

  • 50 dag mielonej cielęciny
  • 1 cebula
  • 1/2 szklanki wiśni
  • 2-3 łyżki pistacji
  • po 1/4 łyżeczki kuminu i cynamonu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • kilka listków bazylii

Przygotowanie:

1. Cielęcinę przełóż do miski. Cebulę obierz, bardzo drobno poszatkuj, dodaj do mięsa. Wiśnie opłucz, pozbaw pestek. Posiekaj orzeszki pistacjowe.

2. Do miski z mięsem i cebulą dodaj posiekane pistacje, kumin oraz mielony cynamon. Dodaj żółtko i ubite białko, wsyp bułkę tartą. Masę wyrób. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

3. Z przygotowanej masy formuj w dłoniach duże placki. Na każdym ułóż po kilka wiśni. Przykryj owoce mięsem, zlepiając pulpety.

4. Na dno naczynia żaroodpornego wlej pół szklanki wody (lub bulionu mięsnego). Ułóż przygotowane pulpety.

5. Naczynie przykryj. Wstaw do piekarnika. Piecz mięso w temperaturze 190 st., aż zacznie brązowieć (30-40 min). W razie potrzeby, do naczynia dolewaj wodę. Gotowe pulpety dekoruj listkami bazylii.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas