× m.interia.pl

Korzystasz z urządzenia mobilnego? Wybróbuj wersję Interii,
zaprojektowaną specjalnie dla Twojego urządzenia.

Reklama

Co na świąteczny obiad?

Ten artykuł możesz przeczytać również w wersji mobilnej »

Przygotowaliśmy dla ciebie 10 wyjątkowych propozycji dań, które możesz podać na świąteczny obiad. Tylko wypróbowane przepisy!

Zdjęcie

Medaliony w sosie śmietanowym /Smacznego
Medaliony w sosie śmietanowym
/Smacznego
Medaliony w sosie śmietanowym
Składniki na 4 porcje:

Reklama


- 60 dag polędwiczki wieprzowej, 20 dag cebuli, 35 dag pieczarek,10 dag ogórków konserwowych, 1,5 łyżki mąki, 180 ml śmietanki, 1/2 l bulionu, czubata łyżka musztardy, łyżeczka cukru, natka, 4 łyżki oleju, sól, gałka muszkatołowa, gotowe placki ziemniaczane

Przygotowanie:

1. Oczyść pieczarki, pokrój w plasterki. Obraną cebulę potnij w talarki. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 medalionów. Rozgrzej 2 łyżki oleju, na nim usmaż medaliony na brązowo. Oprósz solą i pieprzem, wyjmij. Trzymaj w cieple (w piekarniku 50 st. C).
2. Do tłuszczu po smażeniu dodaj resztę oleju. Na nim zeszklij pokrojoną w talarki cebulę. Dodaj plasterki pieczarek. Usmaż. Oprósz solą, pieprzem, gałką i mąką, zasmaż nie rumieniąc. Mieszając rozprowadź bulionem i śmietanką. Zagotuj. Dodaj musztardę. Gotuj 5 minut.
3. Na koniec do potrawki dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe oraz 5-6 łyżek zalewy z ogórków. Zagotuj. Do sosu włóż mięso. Podgrzej, ale już nie gotuj. Placki włóż do gorącego piekarnika z termoobiegiem. Podgrzewaj 3-4 minuty w temperaturze 200 st. C. Podawaj jako dodatek do medalionów. Doskonałym dodatkiem do tak przyrządzonych polędwiczek są grube makarony oraz kopytka lub kluski śląskie.
Czas przygotowania 45 minut

Polecamy: zupę chrzanową

Bitki w sosie kaparowym

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego
Składniki na 4 porcje:

- 60 dag polędwiczki wieprzowej,
- 6 dag masła,
- 12 dag pomidorów, 2 cebule,
- 1/2 szklanki śmietany,
- 2 dag mąki,
- szklanka rosołu,
- 2 dag kaparów,
- 2 torebki ryżu

Przygotowanie:

1. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój w skośne plastry. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, pokrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w drobniutką kosteczkę. Polędwiczki posól, oprósz mąką. Usmaż na maśle na złotobrązowy kolor. Przełóż do rondla, przykryj, a na tłuszczu po smażeniu podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj miąższ pomidorów. Mieszając smaż kilka minut. Podlej śmietaną i rosołem. Chwilę gotuj razem kilka minut.
2. Następnie sos przetrzyj przez sitko. Wlej do zrazików, dodaj kapary. Delikatnie posól (ew. możesz dodać 1/2 łyżeczki cukru). Duś 10 minut. Ryż ugotuj na sypko w posolonej wodzie. Podawaj do polędwiczek. Udekoruj zieleniną.
Czas przygotowania 35 minut

Polecamy: żurek

Indyk w sosie żurawinowym

Zdjęcie

Indyk w sosie żurawinowym /Smacznego
Indyk w sosie żurawinowym
/Smacznego
Składniki na 4 porcje:

- 80 dag piersi z indyka,
- cebula, 1 jajko,
- 30 dag mięsa mielonego,
- 2 łyżki rodzynków,
- sól, pieprz, 'Warzywko',
- tłuszcz do pieczenia,
- żurawina do dekoracji, słoiczek żurawiny
- łyżka chrzanu, 2 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Pierś z indyka ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić "Warzywkiem". Do mielonego mięsa dodać drobno pokrojoną cebulę, rodzynki, sól, pieprz i "Warzywko" oraz jajko. Masę wyłożyć na pierś indyczą. Zawinąć w rulon i obwiązać. Roladę włożyć do żaroodpornego naczynia, dodać tłuszcz. Piec około 45 minut w temperaturze 200 st.C. Gotową ostudzić. Pokroić w plastry ułożyć na półmisku, udekorować żurawiną. Majonez wymieszać z żurawiną ze słoiczka i majonezem. Podać jako sos.
Czas przygotowania 1 godzina minut

Polecamy: zupę-krem z rzeżuchy

Schab w "kołderce"

Zdjęcie

Schab w "kołderce" /Smacznego
Schab w "kołderce"
/Smacznego
Składniki na 10 porcji:

- 80 dag schabu środkowego,
-2 cebule, ząbek czosnku,
- pęczek natki pietruszki,
- jajko,
- sól i pieprz,
- 3 łyżki oleju,
- łyżka ziół prowansalskich,
- 30 dag ciasta francuskiego (mrożonego).

Przygotowanie:

Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Posolić, popieprzyć. Rozgrzać olej na patelni, obsmażyć schab ze wszystkich stron. Czosnek i cebulę obrać i posiekać. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać listki. Połączyć z czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi oraz białkiem. Wymieszać. Farsz rozłożyć na mięsie. Mięso ułożyć na płacie ciasta, zawinąć. Nadmiar ciasta uciąć. Brzegi zalepić i ścisnąć. Wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem. Z odciętego kawałka ciasta wyciąć dekoracyjne świąteczne elementy (np. listki). Ułożyć je na wierzchu i także posmarować żółtkiem. Schab piec godzinę w temp. 200 st. C.

Czas przygotowania 35 minut

Rolada jagnięca

Zdjęcie

Rolada jagnięca /Smacznego
Rolada jagnięca
/Smacznego
Składniki na 6-8 porcji:

- 1 udziec jagnięcy (ok. 1,5 kg),
- 5 ząbków czosnku, szczypta pieprzu,
- tymianek, sok z 1 cytryny,
- 2 łyżki oleju, 5 łyżek masła,
- 1 cebula, 25 dag metki wieprzowej,
- 1 łyżka natki, 1 jajko,
- 25 dag mrożonego szpinaku,
- czosnek granulowany

Przygotowanie:

1. Mięso naciąć w kilkunastu miejscach, naszpikować słupkami czosnku. Natrzeć marynatą z soku z cytryny, oleju, tymianku i pieprzu, odstawić do lodówki na całą noc.
2. Przygotować farsz: cebulę posiekać, zeszklić na 2 łyżkach masła. Wymieszać z metką, posiekaną natką, jajkiem, rozmrożonym szpinakiem. Doprawić solą, pieprzem i granulowanym czosnkiem. Jagnięcinę naciąć w 2 miejscach, tworząc głębokie kieszenie. Włożyć farsz, pieczeń obwiązać nicią. Lekko oprószyć mąką. Obłożyć resztą masła, posmarować odrobiną oliwy. Piec 1,5 godziny w temp. 160 st. C.

Szynka glazurowana

Zdjęcie

Szynka glazurowana / 
Szynka glazurowana
Składniki na 8-10 porcji :

- 1,5 kg surowej szynki peklowanej,
- biały pieprz, 2 łyżki planty,
- pęczek włoszczyzny,
- po 40 dag szalotek i marchewki,
- sól,
- po 2 łyżki miodu, soku pomarańczowego i masła, 1,5 łyżki cukru,
- łyżka mąki ziemniaczanej, 1/2 pęczka natki

Przygotowanie:

1. Mięso opłucz, osusz. Oprósz pieprzem. Włóż do brytfanki, polej gorącą, stopioną plantą. Wstaw do piekarnika 200 st. C i piecz około 1 i 3/4 godziny. Po 30 minutach pieczenia do brytfanki włóż rozdrobnioną włoszczyznę. W trakcie pieczenia mięso stopniowo podlewaj wodą (w sumie 1,5 szklanki) i wytwarzającym się sosem.
2. Obierz szalotki. Obraną marchewkę pokrój w grube skośne plastry. Marchewkę i szalotki włóż do garnka, zalej niewielką ilością posolonego wrzątku i duś 10 minut. Miód wymieszaj z sokiem z pomarańczy. Posmaruj pieczeń, piecz 10 min i ponownie posmaruj mięso miodem. Na patelnię włóż masło i cukier, podgrzewaj mieszając, aż powstanie karmel. Wymieszaj z odcedzonymi warzywami. Nie dopuść do ostygnięcia.
3. Mięso wyjmij z brytfanki, wywar przecedź. Rozprowadź niewielką ilością wody. Zagotuj, zagęść mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w małej ilości zimnej wody. Przypraw. Pieczeń ułóż na półmisku, polej niewielką ilością sosu. Mięso na półmisku obłóż karmelizowanymi warzywami, oprósz natką. Czas przygotowania 2 godziny

Pieczeń rzymska z jajkiem

Zdjęcie

Pieczeń rzymska z jajkiem /Smacznego
Pieczeń rzymska z jajkiem
/Smacznego
Składniki:

- 80 dag mięsa mielonego,
- 4 jajka na twardo, 1 jajko surowe,
- sól, pierz, papryka, 3 łyżki smalcu,
- łyżka cebulki prażonej, 1 kostka bulionowa,
- majeranek,
- 3 łyżki bułki tartej,
- papryka konserwowa, marynowane grzybki

Przygotowanie:

Mięso wymieszać ja jajkiem, bułką tartą, 3 łyżkami wody, cebulką oraz majerankiem i pieprzem do smaku. Połowę masy rozsmarować w natłuszczonej formie keksowej. Na tym ułożyć jajka na twardo. Przykryć resztą masy mięsnej. Polać łyżką stopionego smalcu i piec 45 minut w temperaturze 200 st. C. W trakcie polewać resztą smalcu. Kostkę rosołową rozrobić w 3 łyżkach gorącej wody. Polać gotową pieczeń. Odstawić jeszcze na 5-10 min do piekarnika. Gotową ostudzić. Wyjąć z formy podawać udekorowaną grzybkami i marynowaną papryką.

Rolada faszerowana

Zdjęcie

Rolada faszerowana /Smacznego
Rolada faszerowana
/Smacznego
Składniki:

- 1,5 -1,7 kg fileta z piersi indyka,
- 4 łyżki bułki tartej, 1 pojemniczek rzeżuchy,
- 1 jajko,
- 1 torebka mrożonej marchewki z groszkiem,
- 1 puszka kukurydzy, 40 dag twarożku,
- śmietankowego kremowego,
- sól, biały pieprz (z młynka), 3-4 łyżki oliwy.

Przygotowanie:

1. Zagotować w garnku osoloną wodę. Do wrzątku włożyć marchewkę z groszkiem, gotować 5-8 minut. Odcedzić, przestudzić polewając zimną wodą, dobrze osączyć.
2. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić. Posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kukurydzę przełożyć na sitko, opłukać zimną wodą, osączyć.
3. Przygotować nadzienie: twarożek śmietankowy wymieszać z jajkiem, tartą bułką, kukurydzą i rzeżuchą. Dodać marchewkę z groszkiem, przemieszać. Nadzienie rozsmarować na mięsie. Uformować roladę, związać nićmi. Przełożyć do brytfanki, posmarować oliwą. Podlać 250 ml wody.
4. Brytfankę wstawić do rozgrzanego piekarnika, mięso piec 75-90 minut w temp. 200 st. C. W czasie pieczenia polewać tworzącym się wywarem. Roladę przełożyć na podgrzany półmisek, podawać z jarzynką (najlepiej marchewką i groszkiem cukrowym).
Czas przygotowania: 2 godziny i 15 minut
1 porcja: 780 kcal

Indyk w maladze

Zdjęcie

Indyk w maladze /Smacznego
Indyk w maladze
/Smacznego
Składniki:

- 1 kg upieczonej piersi indyczej,
- dowolne owoce ze słodkiej marynaty,
- 1 pomarańcza,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- rosół drobiowy (1,5 szklanki),
- sałata,
- 1/2 szklanki słodkiego czerwonego wina,
- sól, cukier

Przygotowanie:

1. Indyka pokroić w plastry, ułożyć na półmisku na sałacie. Na każdym plastrze mięsa ułożyć dekorację z owoców.
2. Żelatynę wymieszać z zimnym rosołem, spęczniałą połączyć z winem i gotować, aż się żelatyna rozpuści. Przyprawić cukrem i solą. Ostudzić. Zalać indyka i owoce. Odstawić do zastygnięcia.

Czas przygotowania: 35 minut
1 porcja: 310 kcal

Pieczona biała kiełbasa

Zdjęcie

Pieczona biała kiełbasa /Smacznego
Pieczona biała kiełbasa
/Smacznego
Składniki na 8 porcji:

- 4 pętka białej kiełbasy,
- olej,
- około 2 szklanek piwa,
- liść laurowy, 3-4 goździki,
- po 4 ziarenka zielonego pieprzu i ziela angielskiego,
- 2 cebule,
- sól, pieprz, cukier,
- do dekoracji: papryczka chili

Przygotowanie:

1. Kiełbasę posmarować olejem. Włożyć do foremki i do wysokości 2/3 zalać piwem. Dołożyć listek laurowy, goździki, pieprz i ziele angielskie. Wstawić do piekarnika 200 st. C i piec 1 godzinę. Po około 30 minutach kiełbasę obrócić.
2. Obrać cebulę. Pokroić w cienkie plasterki. Przysmażyć na oleju na złoto-brązowy kolor. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (nie zaszkodzi też odrobina majeranku i kminku).
3. Strączek papryczki chili rozkroić wzdłuż, usunąć nasionka, strączek pokroić w cienkie plasterki. Gotową kiełbasę ułożyć na półmisku. Ozdobić cebulką. Posypać papryczką chili. Udekorować, całym strączkiem papryczki. Podawać z chrzanem lub musztardą.
Czas przygotowania: 70 minut
1 porcja: 480 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Kuchnia

Więcej na temat:cukier | schab | plastry | jaja | obiad | mięso

Zobacz również

  • Wołowina po burgundzku z makaronem fale

    W sobotę przypada Światowy Dzień Makaronu. Już teraz można zastanowić się, jaką potrawą ze zbożowym przysmakiem ukoronować to święto. Piotr Ceranowicz, podsuwa pomysł na wołowinę po burgundzku z... więcej

Reklama

Skomentuj artykuł: Co na świąteczny obiad?

Przejdź do forum »

Wyróżnij ten komentarz spośród pozostałych, niech zobaczą go wszyscy!

Aby wyróżnić ten komentarz

wyślij SMS o treści KOLOR na numer

70040

I wpisz otrzymany kod w polu poniżej

Ok

Koszt całkowity SMS 0,62 PLN Nota prawna

? O co chodzi z wyróżnieniem

Wasze komentarze (17)

Dodaj komentarz
niobe

~niobe -

Chyba schab kolderce trzeba wczesniej okolo godz piec zanim sie go zawinie w ciasto francuzkie i dop dopiec okolo 20-30 min w ciescie! Przeciez po godz w 200st ciasto sie spali! matoly.....

kania

~kania -

względów zdrowotnych lub z przekonania nie jedzą mięsa???

zaa

~zaa -

samo mięcho, dla wegetraian to już nic nie polecicie? my nie mamy świąt?

Krzysztof

~Krzysztof -

Przepisy może i dobre, ale na inne okazje. W Wielkanoc najważniejsze jest,poza oczywiście udziałem we Mszy Świętej, wspólne rodzinne Ś n i a d a n i e, a nie obiad. Obiad dopiero w Poniedziałek Wielkanocny i z tradycyjnymi polskimi potrawami świątecznymi a nie z menu dla snobów. :-)

Pink

~Pink -

Polskie święta to tylko tradycja żarcia i żarcia ...w przerwach chodzenie do Kościoła. Ja na całe szczęście nie świętuję . Mam wolne od pracy wypoczywam i leniuchuję nie muszę odwiedzać i spotykać sie z ciotkami itp. Poprostu Zyć nie Umierać!!Wyjeżdzam na odpoczynek na wyspy kanaryjskie i zazdroście mi. Po świętach przyjadę wypoczęta i opalona a wiekszośc ze znajomych przepracowana,przeżarta i zmęczona:-))

IZZZZA

~IZZZZA -

W MOJEJ RODZINIE NAJWAŻNIEJSZA JEST MSZA WSPÓLNY SPACER PO PROSTU CHCEMY W TE DNI CIESZYĆ SIĘ SOBĄ A ŻARCIE :))) TO MAŁO WAŻNE

misia

~misia -

Strasznie wydumane propozycje, nic z tego bym nie zjadła a tym bardziej nie ugotowała. Ewentualnie biała kiełbasa.

maya

~maya -

Trochę się boję tych świąt... walczę z nadwagą i nie chciałabym przytyć, a na stole będzie leżało tyle pyszności... aż szkoda nie spróbować wszystkiego. Cóż może będzie dobrze, kupiłam sobie wczoraj formo, ponoć są bezinwazyjne i pochodzenia naturalnego, bez żadnego chemicznego świństwa więc może jakoś bezboleśnie przetrwam te święta :P

JAJA

~JAJA -

może być - choc piwa nie lubię a może wina

Reklama