Co przygotować z dyni?

Sezon dyniowy rozpoczęty. Jan Kuroń podpowiada, które odmiany dyni nadawać się będą do przyrządzenia konkretnych potraw.

Dynia nadaje się do potraw na słono, ale też do słodkich deserów
Dynia nadaje się do potraw na słono, ale też do słodkich deserów123RF/PICSEL

Dynia to warzywo bogate w witaminy i minerały, szczególnie niezbędny mężczyznom cynk, a przy tym ma niewiele kalorii. 

Do tego jest smaczna i można przygotować ją na wiele sposobów.

Świeże pestki dyni natomiast pomagają pozbyć się owsików, tasiemca i innych pasożytów. 

Warto w pełni wykorzystać sezon na dynie i jak najczęściej włączać ją do codziennego menu. 

Jan Kuroń opowiedział, jakie są rodzaje dyni. Do czego można wykorzystać dany gatunek dyni? Jak obrać dynię? Czy można ją jeść na surowo?

x-news/INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas