Co warto wiedzieć o bakaliach?

Warto nauczyć nasze dziecko jedzenia zdrowych przekąsek. Bakalie to znakomity zamiennik słodyczy.

 Dla dziecka trzeba wybierać bakalie bez konserwantów.
Dla dziecka trzeba wybierać bakalie bez konserwantów.123RF/PICSEL

✔ Tą nazwą określa się różne rodzaje orzechów, migdałów i suszonych owoców, takich jak rodzynki, figi, daktyle, morele czy śliwki.

✔ Można je dodawać do ciast - szczególnie tych świątecznych, ale też zajadać jako samodzielną, smakowitą i wartościową przekąskę.

✔ Ponieważ zawierają spore ilości beta-karotenu, witamin z grupy B oraz ważnych dla rozwoju układu nerwowego kwasów tłuszczowych LC-PUFA, warto poczęstować nimi malucha po 1. roku życia.

✔ Dla maluszka trzeba wybierać bakalie bez konserwantów.

Właściwości najpopularniejszych bakalii

Morele
Mają one bardzo korzystny wpływ na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, leczą anemię oraz choroby oczu.

Figi
Regulują pracę tarczycy, a także przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych.

Rodzynki
Wzmacniają odporność fizyczną, poprawiają pracę serca oraz mózgu.

Papaja
Owoc ten przyspiesza przemianę białek, podnosi odporność organizmu.

Daktyle
Mają właściwości wykrztuśne, obniżają poziom cholesterolu, lekko przeczyszczają. Łagodzą objawy menopauzy i osteoporozy.

Ananasy
Przyspieszają trawienie, co pomaga zrzucić zbędne kilogramy.

Banany
Pomimo tego, że banany są wysokokaloryczne regulują gospodarkę wodną organizmu i pomagają odtruć i oczyścić ciało. Poza tym wpływają na nasz wygląd, ponieważ ujędrniają skórę i zapobiegają powstawaniu zmarszczek.

Śliwki
Suszone śliwki mają właściwości uspokajające, dlatego poleca się je osobom znerwicowanym.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas