Coleslaw z sosem na maślance

Idealna do obiadu.

Składniki dla: 6 osób

Składniki

  • 1 mała główka włoskiej kapusty
  • 1 kwaskowe jabłko
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3/4 szkl. maślanki
  • 4 łyżki majonezu
  • po 4 łyżki soku z cytryny i białego octu winnego
  • 3–4 łyżki cukru pudru
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Kapustę oczyść, pokrój na cząstki, wytnij głąb, liście poszatkuj. Marchewki obierz, zetrzyj na tarce o dużych otworach. Cebulę obierz, grubo posiekaj. Kapustę przełóż do miseczki. Posyp solą, mieszaj ją rękoma przez 1-2 minuty. Dołóż cebulę i marchew. Jabłko umyj, wraz ze skórką zetrzyj, dodaj do warzyw w miseczce. 

2. Maślankę roztrzep widelcem, wymieszaj ją z majonezem, sokiem z cytryny i octem winnym. Dosyp cukier puder oraz sól i pieprz (do smaku). Utrzyj jednolity, gładki sos. Polej nim składniki w miseczce. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę, by smaki się przeniknęły. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje