Conchiglioni faszerowane pieczarkami z sosem

Proste i smaczne danie.

Składniki:

- 18 sztuk makaronu conchiglioni (bardzo duże muszle),
- po 25 dag sera ricotta (ew. zmielony tłusty twaróg) i pieczarek,
- 6 dag szynki,
- 2 małe cebule,
- po 1/2 czerwonej i żółtej papryki,
- pół szkl. tartego parmezanu,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki posiekanej i natki pietruszki,
- sól, pieprz
Na sos:
- 1/2 l pomidorów w zalewie (ew. koncentrat pomidorowy),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki oliwy,
- 1 łyżka masła,
- sól, cukier, chilli

Przygotowanie:

1. Makaron ugotować z odrobiną oleju. Odcedzić i ułożyć na ściereczce.
2. Cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz też pociętą szynkę i smażyć 4 minuty.
3. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć aż woda odparuje.
4. Zdjąć z ognia, dodać ricottę, natkę, bazylię, doprawić solą i pieprzem.
5. Sos wylać do naczynia żaroodpornego. Makaron nadziać farszem, ułożyć w naczyniu, posypać parmezanem i piec 20 min. w 180 stopniach.
Sos:
Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie, dodać natkę i zmiksowane pomidory. Gotować kilka minut, doprawić chilli, solą i cukrem do smaku.

Reklama

Kalkulator kalorii

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | makaron | kuchnia włoska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje