Coq au vin

Francuski przebój – kurczak w winie!

Składniki:

●młoda kura lub duży kurczak

Reklama

●150 g boczku

●200 g szalotek lub małych cebulek

●250 g pieczarek

●4 szklanki czerwonego wytrawnego wina

●2 łyżki masła

●4 łyżki oleju

●2 ząbki czosnku

●łyżka mąki ziemniaczanej

●tymianek, estragon i lubczyk w proszku

●pieprz, sól; jako dodatek: pieczone ziemniaki lub bataty

Przygotowanie:

1. Tuszkę podziel na 6 części, natrzyj solą. Z wina, 2 łyżek oleju i przypraw zrób marynatę, zanurz w niej mięso. Po 2 godz. wyjmij, marynatę zachowaj. Mięso zrumień na oleju. Boczek pokrój, stop w rondlu, usmaż na nim cebulki, po czym dodaj pokrojone pieczarki i zrumień. Dołóż mięso, marynatę, zmiażdżony czosnek, dopraw. Uduś.

2. Masło utrzyj z mąką, powoli dodaj do sosu, mieszając, aż zgęstnieje. Dopraw, podaj z ziemniakami lub batatami.

COQ AU VIN (wym. kokowę) to z francuskiego kogut w winie. Jednak lepiej to danie przygotowywać z delikatniejszych kur lub kurczaków.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje