Cronuty z lukrem

Przygotuj je na Tłusty Czwartek!

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/5 kostki do pieczenia
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 żółtko
  • 20 g drożdży
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 1 l oleju do smażenia
  • Lukier:
  • 250 g cukru pudru
  • 4–5 łyżek soku z cytryny

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuść w letnim mleku. W misce wymieszaj mąkę, sól, cukier. Dodaj żółtko,wodę i rozpuszczone drożdże. Wymieszaj. Kasię schłodź w zamrażarce. Ciasto przełóż na podsypany mąką stół i dobrze zagnieć. Powinno być zwarte i odchodzić od stołu i rąk. Odstaw je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Powinno podwoić objętość. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj na placek grubości 1 cm. Na połowie ciasta ułóż cienkie plastry schłodzonej Kasi i przykryj drugą połową ciasta. Brzegi sklej, dociskając ciasto palcami. Rozwałkuj je na duży prostokąt,a następnie złóż w kopertę. Czynność składania i rozwałkowywania powtórz kilka razy. Ostatecznie ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm. Z ciasta wytnij metalową obręczą kółka o średnicy około 6 cm, a następnie wytnij w nich mniejszą obręczą dziurki. Odstaw, aby podwoiły objętość. W garnku rozgrzej olej. Wrzucaj pączki i smaż na małym ogniu, obracając w czasie pieczenia. Osącz na papierowym ręczniku. Cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny na gładki lukier i posmaruj wierzch pączków.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje