Cukinia w oliwie

Świetnie smakuje jako dodatek obiadowy

Składniki

  • 2 kg średnich cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 6 szklanek octu winnego
  • 1 łyżka ziaren białego pieprzu
  • 1 garść świeżych liści bazylii
  • 8 listków świeżej mięty (opcjonalnie kilka gałązek koperku)
  • ok. 2 szklanki oliwy

Sposób przygotowania

Cukinie umyj, osusz, pokrój na cienkie i długie plastry (np. za pomocą obieraczki do warzyw). Posól i odstaw na 3 godziny. Paprykę przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Następnie pokrój na paski. Cebulę obierz i pokrój w talarki. Zagotuj ocet z cukrem i pieprzem. Odsącz plastry cukinii i wrzuć je do octu na minutę. Wyjmij, ponownie odsącz i osusz ręcznikiem papierowym. Ułóż je w słoikach, przekładając paskami papryki, talarkami cebuli, ziarnami pieprzu z marynaty, liśćmi bazylii i mięty. Zalej gorącą oliwą, zakręć słoiki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje