Cukinia w musztardowej zalewie. Prosty przepis robi furorę

Czas przetworów w pełni. Gospodynie domowe aż zacierają ręce, by przygotować swoje ulubione konfitury, soki, ogórki czy zimowe sałatki. Warto do swoich spiżarnianych zbiorów dodać też coś nowego - my proponujemy cukinię w zalewie musztardowej. Ten przepis bije ostatnio rekordy popularności!

Cukinia w zalewie musztardowej smakuje wyśmienicie
Cukinia w zalewie musztardowej smakuje wyśmienicie123RF/PICSEL

Cukinia - dlaczego warto ją jeść?

Cukinia jest niezwykle smaczna  zdrowa - ma mało kalorii, jest źródłem witamin i minerałów. Ponadto w jej miąższu znajduje się m.in. potas, magnez, żelazo, a także witaminy z grupy B, witaminy A, C i K. Warzywo to jest zaliczane do tak zwanych warzyw ekologicznych - nie kumulujących metali ciężkich ani azotanów.

Zobacz też: Co robić z cukinii?

W naszych warunkach klimatycznych cukinia rośnie doskonale, dlatego wiele działkowców decyduje się na jej uprawę. Z cukinii wyczarujesz wiele pysznych i wartościowych potraw - np. smażone placki, możesz dodać ją do zapiekanek, sosów, zup, tarty, a nawet do ciasta. Cukinia świetnie smakuje również w przetworach, może więc cieszyć smakiem cały rok.

Oprócz klasycznych propozycji na marynowaną cukinię proponujemy coś nowego, ale niezwykle trafionego i smacznego - a mianowicie cukinię w zalewie musztardowej. Będzie to wyśmienity dodatek do kanapek, sałatek i obiadu - jej wyrazisty, głęboki smak sprawi, że chętnie będzie delektowała się nią cała rodzina.

Za wyrazisty smak pasteryzowanej cukinii odpowiada musztarda
Za wyrazisty smak pasteryzowanej cukinii odpowiada musztarda123RF/PICSEL
Zapiekana cukinia z serem i szynkąInteria Kulinaria

Przepis na cukinię w zalewie musztardowej

Przed włożeniem do słoików, cukinie należy dokładnie umyć i obrać
Przed włożeniem do słoików, cukinie należy dokładnie umyć i obrać123RF/PICSEL

Jak przygotować cukinię w zalewie musztardowej?

  • Umyj i obierz każdą cukinię, następnie przekrój wszystkie na pół (wzdłuż) i wyrzuć pestki. 
  • Warzywo pokrój w słupki, a potem powkładaj pionowo do czystych, wyparzonych słoików.
  • Do każdego naczynia dorzuć po kilka ziaren ziela angielskiego, 1 gałązkę kopru oraz 1-2 liście laurowe.
  • Następnie wlej 3 litry wody do większego garnka, a potem wsyp sól i cukier, na koniec dodaj ocet. 
  • Całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu, tak aby wszystkie sypkie składniki dobrze się rozpuściły.
  • Kluczowym dodatkiem, który nada przetworom wyrazistego smaku jest musztarda - należy dodać ją na samy końcu - 10 łyżek. Wymieszaj ponownie całą zalewę, a potem zalej nią warzywa. 
  • Gdy cukinia w zalewie musztardowej jest już gotowa w słoikach, wystarczy tylko je zakręcić i zapasteryzować.
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas