Cukinie nadziewane wieprzowiną
Cukinię nadziewaną wieprzowiną zje z przyjemnością cała rodzina. Tradycyjnym daniem z farszem, trochę dziś zapomnianym, jest pieczony kurczak po polsku. Nadzienie do niego przyrządza się z mielonej wątróbki drobiowej, masła, jajek, czerstwej bułki i bułki tartej oraz drobno posiekanej natki pietruszki (im więcej, tym lepiej!). Jeśli ktoś lubi farsz o lekko słodkawym smaku, można dodać do niego garść rodzynek.
Składniki:
- 8 małych cukinii
- 3 łyżki oliwy
- 700 g mielonej wieprzowiny
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- miąższ z 4 kromek chleba
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- po 1/2 łyżeczki suszonego oregano i mięty
- łyżka orzechów włoskich
- łyżka namoczonych we wrzątku rodzynek
- 750 ml sosu pomidorowego
- dowolne świeże kiełki
Sposób przygotowania:
1. Umyj cukinie, rozkrój na pół i usuń gniazda nasienne.
2. Rozgrzej na patelni połowę oliwy. Smaż na niej mięso z pokrojonym czosnkiem, aż zbrązowieje (7-8 minut). Przełóż do miski i ostudź. Dodaj jajka, pokrojony chleb, zioła, natkę, pokrojone orzechy i rodzynki. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
3. Podsmaż połówki cukinii na reszcie oliwy. Napełnij je farszem i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wyłóż sos pomidorowy dookoła warzyw, piecz w piekarniku 20-30 minut w 180 st. C. Podawaj posypane świeżymi kiełkami.