Cukinie z kurkami

Idealne na imprezę.

Składniki:

●4 okrągłe cukinie

Reklama

●filet z kurczaka

●ok. 200 g kurek

●cebula

●4 łyżki mascarpone

●4 łyżki startego żółtego sera

●3 łyżki startego sera pecorino (ew. twardego, słonego sera dojrzewającego)

●łyżeczka tymianku

●2 łyżki masła

●sól, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

1. Umyj cukinie i odetnij górę od strony szypułki. Łyżeczką wydrąż miąższ. Kurki oczyść, umyj, osusz. Większe pokrój.

2. Filet pokrój w dość drobną kosteczkę.

3. Cebulę obierz i posiekaj. Przesmaż ją na rozgrzanym maśle, dodaj mięso, przesmaż razem. Dodaj kurki i smaż, aż odparują.

4. Na koniec dodaj mascarpone, tymianek, 2/3 pecorino i ser żółty, dopraw. Farszem napełnij cukinie. Ustaw je w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Piecz w 180ºC ok. 30-40 min do miękkości. Pod koniec posyp resztą pecorino.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje