Cukiniowa z szałwią

Smaczna i aromatyczna.

Składniki

  • 50 dag młodej cukinii 3-4 ząbki młodego czosnku
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 4-5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonej szałwii
  • szczypta mielonego kminku
  • szczypta mielonego chili
  • sól
  • 1 papryczka chili i gruby szczypior do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Cukinię umyj i osusz. Pokrój w cienką słomkę. Czosnek obierz ze skórki i każdy ząbek przekrój wzdłuż na połowę. Papryczkę i szczypior opłucz, po - tnij w krążki. Patelnię rozgrzej, włóż cukinię, zrumień, delikatnie mieszając. Przełóż do miseczki, kilka plasterków odłóż do dekoracji. Na tej samej patelni stop masło, wlej olej, wrzuć czosnek. Gdy się zeszkli, dodaj go do cukinii, a na patelni krótko pod - smaż papryczkę. 

2. Cukinię z czosnkiem zalej bulionem, dopraw szałwią, kminkiem, chili i solą, gotuj ok. 20 minut na małym ogniu. Zmiksuj i połącz ze śmietaną. Powoli podgrzej. Zupę rozlej do kokilek, udekoruj odłożonymi paskami cukinii, krążkami papryczki i szczypiorem.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje