Cukiniowe wieżyczki

Smaczne i zdrowo!

Składniki

  • 4 kolorowe cukinie
  • 8 łyżek kolorowych oliwek
  • 50 dag sera ricotta
  • 1 op. (40 dag) makaronu lasagne

Składniki - przyprawy i dodatki

  • sól, pieprz
  • po 2 gałązki tymianku i rozmarynu
  • 5 gałązek bazylii
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cytryna
  • 2 szalotki

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj,pokrój wzdłuż na cienkie plasterki. Usmaż je porcjami na rozgrzanej oliwie. Osącz na papierowym ręczniku. Oprósz solą i pieprzem. 

2. Bazylię opłucz, osusz, posiekaj. Cytrynę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Ricottę połącz z bazylią oraz sokiem i skórką z cytryny. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Na spodzie żaroodpornej formy (18 x 30 cm) ułóż na przemian: płaty makaronu, porcje serka i plasterki cukinii. Piecz 35 minut w 180 st. (góra i dół). 

4. Szalotki obierz, posiekaj. Oliwki pokrój w kosteczkę. Pozostałe zioła opłucz, osusz, posiekaj. Rozdrobnione składniki wymieszaj i posyp nimi wierzch zapiekanki. Udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje