Curry z piekła rodem

Jeśli nie zjesz wszystkiego, to danie warto zamrozić. Po odgrzaniu zyskuje na aromacie i nie traci ostrego smaku!

Curry na ostro
Curry na ostro123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Oczyść z błonek i ew. tłuszczu, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z limonki i posyp szczyptą pieprzu. Papryczki chili umyj, jedną rozkrój i oczyść z pestek. Cebulę obierz, posiekaj. Curry wymieszaj z kurkumą, cukrem,solą i szczyptą pieprzu. Wsyp do mleczka albo utrzyj na gładką pastę z serkiem mascarpone. Pomidory osącz (olej zachowaj), posiekaj.

2. Olej z pomidorów rozgrzej,włóż mięso i cebulę, obsmaż na rumiano. Czosnek obierz, potnij w plasterki. Dodaj do mięsa. Zmniejsz ogień,dolej mleczko (albo mascarpone)z przyprawami, dołóż listki oraz pomidory. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Jeśli lubisz gęsty sos, zwiększ ogień i podgrzewaj, aż sos się zredukuje. Wyjmij listki. Podawaj z ryżem, udekoruj ziołami.

Curry z dorszemInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas