Curry z piekła rodem

Jeśli nie zjesz wszystkiego, to danie warto zamrozić. Po odgrzaniu zyskuje na aromacie i nie traci ostrego smaku!

Składniki

  • 50 dag mięsa drobiowego, np. z udźca indyka
  • 1/3 szkl. suszonych pomidorów z oleju (z olejem)
  • 2 papryczki chili
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ćwiartka limonki
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3-4 listki kafiru lub 2 listki laurowe
  • szczypta cukru
  • szczypta soli
  • pieprz cytrynowy
  • 1 szkl. mleczka kokosowego lub 2-3 łyżki mascarpone
  • świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj i osusz. Oczyść z błonek i ew. tłuszczu, pokrój w kostkę. Skrop sokiem z limonki i posyp szczyptą pieprzu. Papryczki chili umyj, jedną rozkrój i oczyść z pestek. Cebulę obierz, posiekaj. Curry wymieszaj z kurkumą, cukrem,solą i szczyptą pieprzu. Wsyp do mleczka albo utrzyj na gładką pastę z serkiem mascarpone. Pomidory osącz (olej zachowaj), posiekaj.

2. Olej z pomidorów rozgrzej,włóż mięso i cebulę, obsmaż na rumiano. Czosnek obierz, potnij w plasterki. Dodaj do mięsa. Zmniejsz ogień,dolej mleczko (albo mascarpone)z przyprawami, dołóż listki oraz pomidory. Gotuj 15 minut na małym ogniu. Jeśli lubisz gęsty sos, zwiększ ogień i podgrzewaj, aż sos się zredukuje. Wyjmij listki. Podawaj z ryżem, udekoruj ziołami.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje