Cykoria dla zdrowia

Zimowe miesiące są nie lada wyzwaniem dla koneserów świeżych i wartościowych warzyw. W takim okresie najlepiej sięgnąć po cykorię, dostępną u nas od listopada do końca marca.

Z uwagi na obecność jodu i kwasu foliowego cykoria polecana jest kobietom w ciąży i matkom karmiącym
Z uwagi na obecność jodu i kwasu foliowego cykoria polecana jest kobietom w ciąży i matkom karmiącym123RF/PICSEL

Cykoria pojawia się na polskich stołach najczęściej jako składnik sałatek i surówek. Wielu preferuje jej wersję po obróbce termicznej - duszoną lub zapiekaną. Proces ten zabiera nam jednak znakomitą część wartości odżywczych, w które to niepozorne warzywo obfituje. Wydaje się krucha i nieszczególnie onieśmiela "urodą", a jednak jest cennym źródłem witamin i minerałów, m.in.: potasu, żelaza, magnezu.

Jak wybrać najlepszą?

Kupując cykorię starajmy się szukać jak najbielszych główek. Zzieleniałe listki dowodzą, że warzywo mogło zgorzknieć pod wpływem światła. Warto wiedzieć, że cykoria uprawiana jest bez dostępu światła - czemu zawdzięcza zarówno kolor, jak i smak. Szukajmy małych egzemplarzy tego warzywa - im mniejsza główka i bardziej przylegające listki - tym lepiej będzie nam smakowała. Rosnąca dziko cykoria jest zielona, do złudzenia przypomina sałatę.

Cykoria to świetny wybór przy kłopotach trawiennych. Zawarte w niej substancje: laktucyna i laktukopikryna, które decydują o gorzkim smaku warzywa, pobudzają apetyt. Wpływają również dobrze na wątrobę, stymulując ją do wydzielania większej ilości żółci. Jest też warzywem pożądanym w jadłospisie diabetyków. Zawiera niewiele węglowodanów, ma niski indeks glikemiczny i pomaga regulować poziom cukru we krwi.

Co jeszcze w sobie skrywa?

Jest skarbnicą witamin, m.in.: B1, B2 i C, a także kwasu foliowego. Będzie więc sprzyjała dobrej pracy naszego systemu nerwowego, zjadana wieczorem może delikatnie wyciszać i poprawiać jakość snu. Szukajmy jej przy kłopotach ze skórą, a zwłaszcza gdy pękają nam kąciki ust i tworzą się tak zwane zajady.

Cykoria jedzona regularnie wzmocni cały system odpornościowy, co zwłaszcza zimą i na przedwiośniu, jest nie do przecenienia. Zawiera bogaty pakiet minerałów. Oprócz wyżej wspomnianych, znajdziemy w niej również sód, jod,  mangan, miedź, cynk i fosfor. Z uwagi na obecność jodu i kwasu foliowego polecana jest kobietom w ciąży i matkom karmiącym.

Zapobiega bowiem wadom cewy nerwowej płodu, a także zwiększa ilość wydzielanego mleka. Cykoria jest popularna wśród osób na diecie niskoenergetycznej. W blisko 93 procentach składa się z wody, jest niskokaloryczna - średniej wielkości główka to około 30 kcal.

Jak podawać cykorię?

Zdecydowanie proponuję na surowo. Porządnie umytą, oddzielamy od zewnętrznych liści i pozbawiamy skrytego w środku głąba. Może być świetną przekąską solo, albo składnikiem sałatki. Często serwowana jest z pomarańczami, orzechami czy gruszkami. Jej smak dobrze komponuje się też z jabłkami, winogronami i różnego rodzaju serami.
Dla fanów ciepłych posiłków, cykoria sprawdzi się zarówno w zapiekankach, jak i daniach mięsnych. Wybierzmy dla siebie  najciekawszy wariant. Cieszmy się zdrowiem.  

Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com, MAM s’MAK na życie  

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas