​Cynamon. Groźny czy przydatny?

Cynamon redukuje ilość dwutlenku węgla wydzielającego się podczas trawienia.

Zaskakujące właściwości cynamonu
Zaskakujące właściwości cynamonu123RF/PICSEL

Dzięki temu schładza żołądek i zmniejsza uczucie ciężkości - wynika z badania zamieszczonego na łamach "Scientific Reports".

Po posiłku w układzie trawiennym wzrasta poziom kwasu żołądkowego, który sprzyja produkcji dwutlenku węgla (CO2). Może to powodować skok temperatury i nieprzyjemne doznania. Na szczęście istnieje sposób na łatwe złagodzenie dolegliwości - doprawienie jedzenia cynamonem.

Naukowcy z Uniwersytetu Monash i Królewskiego Instytutu Technologii w Melbourne (Australia) obserwowali, co dzieje się w żołądkach świń karmionych w temperaturze pokojowej. Do badania wykorzystali specjalne połykalne kapsułki mierzące stężenie gazów. Regularnie kontrolowali też u zwierząt ciepłotę ciała.

- Kiedy świnie pożywiały się w temperaturze pokojowej, w ich żołądkach rosła koncentracja dwutlenku węgla. Podanie cynamonu redukowało stężenie gazu poprzez zmniejszenie wydzielania kwasu żołądkowego i pepsyny - opowiadają badacze.

- Służyło to nie tylko chłodzeniu organizmu zwierząt, ale także znacznej poprawie ich ogólnego zdrowia. Ostatecznie cynamon prowadził do obniżenia temperatury żołądka o dwa stopnie Celsjusza - dodają.

Teraz naukowcy rozumieją, dlaczego spożywanie cynamonu jest tak popularne w rejonach cechujących się wysoką temperaturą powietrza. Konsumpcja przyprawy pozwala mieszkańcom ochłonąć i poczuć się lepiej nawet po wyjątkowo obfitym posiłku.

PAP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas