Cytrynowe risotto z krewetkami

Prezentuje się smakowicie!

Składniki dla: 2 osób

Składniki

  • oliwa z oliwek - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • por - 1 szt
  • starta skórka z cytryny - 1 łyżka
  • ser SZAFIR - ok. 100 g
  • ryż arborio - 200 g
  • bulion warzywny - ok. 700 ml
  • krewetki ( surowe, oczyszczone ) - 12 szt
  • sok z cytryny
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy masło, podgrzewamy. Wrzucamy pokrojonego w cienkie plasterki pora oraz skórkę z cytryny, smażymy ok. 5 minut. Wsypujmy ryż, zalewamy bulionem, przykrywamy szczelną pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Po 25 minutach wrzucamy krewetki i pieczemy ok. 5 minut. Wyciągamy, dodajemy starty drobno ser oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Podajemy gorące!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje