Cytryny w sosie imbirowym

Kiedy w ferworze przygotowań świątecznych nie możemy znaleźć inspiracji na prezenty, alternatywy możemy poszukać we własnej kuchni. Najbardziej osobiste i pełne emocji upominki to te przygotowane własnoręcznie. Świetnym pomysłem na święta są jadalne prezenty. W pięknym opakowaniu będą cieszyć i oko i podniebienie.

Składniki

  • 300 g cukru
  • 250 g wody
  • 80-90 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 20-30 g korzenia imbiru, świeżego, pokrojonego w 2 mm plastry
  • 3-4 cytryny, ekologiczne, pokrojone w 3 mm plastry, bez pestek

Sposób przygotowania

1. Do naczynia miksującego wsypać cukier, dodać wodę, sok z cytryny i imbir. Włożyć koszyczek, ułożyć w nim plastry cytryny, gotować 10 min/100°C/obr. 2. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu na ok. 15 min.

Reklama

2. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, plastry cytryny przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, następnie przelać do nich zawartość naczynia miksującego, natychmiast zakręcić.

3. Cytryny w syropie imbirowym podawać jako dodatek do herbaty.

JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®

1. Do garnka wsypać cukier, dodać wodę, sok z cytryny i imbir. Zagotować aż cukier się rozpuści. Na dnie ułożyć plastry cytryny, gotować ok. 15 min. Syrop i plastry cytryny pozostawić w naczyniu na ok. 15 min.

2. Ostrożnie wyjąć plastry cytryny i przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, następnie przelać do nich zawartość naczynia miksującego, natychmiast zakręcić.

3. Cytryny w syropie imbirowym podawać jako dodatek do herbaty.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje