Czarne lody – nowy kulinarny hit

Jak pożegnać lato? Najlepiej solidną porcją lodów. Koniecznie czarnych, bo to one zrobiły w te wakacje prawdziwą furorę.

W kuchni czarny kolor zwykle oznacza kłopoty - wiadomo - przypalone ciasto, toasty, zapiekanka, albo inna kulinarna wpadka.

Reklama

Czarny  akceptowalny jest jedynie w niektórych przypadkach - jako ciemna czekolad, czarny ryż czy makaron (chociaż, bądźmy uczciwi, i tym produktom do smolistej czerni sporo brakuje).

Nic więc dziwnego, że każda czarna kulinarna nowinka wzbudza sporo zainteresowania. Ostatnim hitem są... czarne lody.

Te nietypowe słodkości po raz pierwszy pojawiły się w jednej z nowojorskich cukierni, ale pomysł szybko został podchwycony przez innych twórców mrożonych słodyczy.

Myli się ten, kto myśli że czarne lody są po prostu bardzo mocno czekoladowe. Swój nietypowy kolor zawdzięczają one... bardzo drobno sproszkowanym łupinon orzecha kokosowego. To również dzięki nim, mają delikatny, kokosowy smak.

Jak się je podaje? Najczęściej w różku (również czarnym) z dekoracją z ciasteczek Oreo. Można też nadać im nieco koloru za pomocą barwnych posypek, albo... kolejnej gałki lodów o kontrastowym kolorze.

I jak? Mielibyście ochotę na taki deser?Tylko pamiętajcie: usta i język po uczcie też zmieniają kolor!

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje