Czekoladowa babka bezglutenowa, bez nabiału

Dbając o swoje zdrowie i dobre samopoczucie, w czasie świątecznym wcale nie trzeba rezygnować ze znanych i lubianych deserów. Warto zaskoczyć całą rodzinę i przygotować lekkie i smaczne ciasta bez nabiału i glutenu

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 szklanka mąki z tapioki
  • 0,5 szklanki kakao (suchego)
  • 1 szklanka kawy (świeżo zaparzonej, gorącej, zbożowej i bezglutenowej)
  • 1 szklanka cukru (albo ksylitolu)
  • 1 łyżeczka sody + 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki siemienia lnianego mielonego
  • 0,5 szklanki oleju
  • ubita woda z jednej puszki cieciorki (jak ubić wodę w przepisie na bezy: tutaj)
  • aromat pomarańczowy, skórka pomarańczowa

Sposób przygotowania

Do miski wrzucamy: mąki, kakao, cukier, proszek oraz sodę. Olej i siemię lniane miksujemy i wlewamy do suchych składników. Mikserem zaczynamy mieszać ciasto. Po chwili wlewamy powoli gorącą kawę, cały czas wyrabiając ciasto. Kawa połączy się z kakao, a ciasto będzie luźniejsze. Dodajemy aromat pomarańczowy i skórkę pomarańczową. Na koniec dodajemy ubitą wodę po cieciorce i delikatnie miksujemy. Nada ona ciastu wilgotności i sprawi, że będzie lepiej rosło. Tak przygotowane ciasto przelewamy do nawilżonej blachy i pieczemy w temp. 180 stopni z termoobiegiem, około 40  60 minut. Po wystudzeniu ciasto wyciągamy z formy, posypujemy je cukrem pudrem lub polewamy roztopioną gorzką czekoladą. 

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje