​Czekoladowa kora

Jest to przepis, w którym panuje pełna dowolność. Dotyczy ona rodzaju czekolady i pozostałych składników. Wyznaję zasadę, że ma być zdrowo, kolorowo i co ważne - smacznie. Najlepsza jest czekolada o zawartości kakao minimum 70 proc. Wszelkie posypki powinny mieć różne kształty i barwę. Gotowa słodkość ma przypominać korę drzewa. - pisze Weganon, czyli Paweł Ochman, autor książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału".

​Czekoladowa kora
​Czekoladowa koraWydawnictwo Znak
​Czekoladowa kora
​Czekoladowa koraWydawnictwo Znak

10 minut przygotowania + 3-4 godziny chłodzenia.

Wykonanie:

Czekoladę połamać i roztopić w kąpieli wodnej. Wylać na papier do pieczenia ułożony na desce do krojenia. Rozsmarować na grubość 5 mm.

Na czekoladę wyłożyć wszystkie ziarna i bakalie.

Wstawić do lodówki, by czekolada zastygła.

Połamać taflę tak, by kawałki miały nieregularny kształt. Przechowywać w pudełku wyłożonym pergaminem.

Pyszności z roślin, Paweł Ochman
Pyszności z roślin, Paweł OchmanWydawnictwo Znak

Fragment książki "Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału" Weganona, czyli Pawła Ochmana. Premiera: 11 października 2017r. Wydawnictwo Znak.

Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas