Czekoladowa tarta z orzechami

Idealna, by podać do kawy.

Składniki:

Ciasto:

Reklama

●330 g mąki

●200 g zimnego masła

●żółtko

●3 łyżki cukru pudru

●masło + bułka tarta do formy;

Krem czekoladowy:

●400 g czekolady minimum 70 proc.

●400 ml kremówki

●łyżka masła

●2 łyżki likieru pomarańczowego; do dekoracji:

●orzechy laskowe lub makadamia, ewentualnie mięta lub melisa

Przygotowanie:

1. Mąkę posiekaj z masłem, żółtkiem i cukrem, szybko zagnieć. Ciasto zawiń w folię, włóż na 30 min do lodówki. Formę do tarty natłuść i oprósz bułką tartą. Rozgrzej piekarnik (190ºC). Ciastem wylep formę, nakłuj je widelcem, piecz przez ok. 25-30 minut na złoto.

2. Krem: śmietanę podgrzej w garnku, dodaj masło, zagotuj. Dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj likier pomarańczowy, odstaw. Ciasto ostudź, wylej na nie masę. Udekoruj orzechami, schłodź w lodówce.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje