Czekoladowe ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g kostki do pieczenia np. Kasia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 130 g drobnego cukru
  • 20 g suchych drożdży
  • 2 jajka
  • 310 ml mleka
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 800 g truskawek
  • Czekoladowa kruszonka:
  • 150 g kostki do pieczenia np. Kasia
  • 150 g białego cukru
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 110 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania

Do dużej miski wlej podgrzane mleko (do około 40 stopni C). Wsyp połowę cukru, pokrusz drożdże i wymieszaj ze szklanką mąki. Odstaw do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. W drugiej misce połącz resztę mąki z kakao. Do lekko wyrośniętego ciasta dodaj roztrzepane jajka, Kasię, sól, resztę cukru oraz mąkę z kakao (z drugiej miski). Zagnieć ciasto. Gdy osiągnie jednolitą masę, dodaj drobno posiekaną czekoladę. Ugniataj dalej i uformuj kulę (ciasto jest dość luźne i tak ma być). Posyp delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut. Dno foremki wyłóż papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiaj, następnie rozwałkowuj je, podsypując mąką. Przełóż do formy. Na cieście ułóż przecięte na pół truskawki i odstaw do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem posyp kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę umieść w jednym naczyniu i wyrabiaj lekko palcami. W razie konieczności dodaj 1-2 łyżki mąki pszennej). Ciasto piecz w temperaturze  180 stopni C ok. 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje