Czekoladowe crumpet - angielskie racuchy śniadaniowym hitem

Crumpet, to niewielkie drożdżowe racuszki, tradycyjnie podawane w Wielkiej Brytanii podczas tzw. tea time. Powoli stają się jednak śniadaniowym przysmakiem, szczególnie te czekoladowe...

Mówiąc o kulinarnych trendach na ten rok, eksperci przewidywali, że to nie tosty z awokado, a właśnie małe czekoladowe conieco będzie śniadaniowym hitem. Te prognozy znajdują potwierdzenie w mediach społecznościowych.

Reklama

W Wielkiej Brytanii śniadaniowym hitem stają się czekoladowe crumpet. To małe, okrągłe racuchy, tradycyjnie podawane do herbaty, w wersji śniadaniowej uwodzą czekoladowym smakiem. Jeszcze ciepłe crumpet można podawać z masłem, masłem orzechowym albo owocami.

Paul Hollywood, proponuje bazowy przepis na tradycyjne crumpet, które można wzbogacić np. czekoladą. 

Składniki

  • 175 g mąki wysokoglutenowej
  • 175 g zwykłej mąki
  • 14 g drożdży instant
  • łyżeczki cukru pudru
  • 350 ml ciepłego mleka
  • 150-200 ml ciepłej wody
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżeczkę soli
  • olej słonecznikowy do smażenia

Sposób przygotowania

"Przesiewamy mąkę do miski i mieszamy razem z drożdżami. Cukier puder rozpuszczamy w ciepłym mleku i całość wlewamy do mąki. Korzystając z drewnianej łyżki dynamicznie mieszamy wszystkie składniki, do czasu uzyskania gładkiej masy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na ok. godzinę do wyrośnięcia. Następnie w oddzielnym naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sodę oczyszczoną i sól, całość powoli wlewamy do ciasta, aby uzyskać kremową konsystencję. Mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju, najlepiej podawać je od razu po usmażeniu" - instruuje Paul Hollywood, piekarz znany z programów kulinarnych BBC Food.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje