Czekoladowe serduszka

Świąteczne, aromatyczne ciasteczka

Czas przyrządzenia: 65 minut + pieczenie 10 minut
Składniki dla: 35 sztuk

Składniki

  • 25 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2-3 szczypty chili w proszku
  • LUKIER I DEKORACJA:
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka rumu
  • 1 op. gorzkiej polewy czekoladowej

Sposób przygotowania

1. Zagnieć ciasto: mąkę przesiej z kakao oraz chili. Dodaj cukier puder. Dołóż pokrojone na kawałeczki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następne wbij jajko. Szybko rękoma zagnieć ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. 
2. Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki placek. Foremkami w kształcie serduszek wytnij ciastka. Ułóż je na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiaj do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz po 10-12 minut.
3. Zdejmij z blach i wystudź. W tym czasie zrób lukier: cukier puder wymieszaj z rumem i odrobiną wrzątku, utrzyj na gładką, gęstą masę. Polewę stop według przepisu. Ciastka posmaruj lukrem i udekoruj paseczkami polewy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje