Czereśniowy ucieraniec

Lubicie słodkości? Ten przepis was zachwyci

Trzeba korzystać z sezonu na czereśnie
Trzeba korzystać z sezonu na czereśnie123RF/PICSEL

1. Masło utrzeć z cukrem, solą, skórką z cytryny i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Ucierając, kolejno wbijać jajka. Porcjami wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Blachę (32x39 cm) posmarować tłuszczem, oprószyć mąką. Rozsmarować połowę ciasta. Łyżeczką nałożyć porcje konfitury. Przykryć je ciastem. Posypać 1/2 czereśni. Owoce lekko wcisnąć w ciasto.

2. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Po 35 minutach pieczenia na cieście rozłożyć pozostałe czereśnie. Piec jeszcze 20 minut. Wystudzić. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem, podawać z kwaśną śmietaną wymieszaną z odrobiną konfitury.

Kruche ciasto z owocami i beząInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas