Czerwona galareta z indyka

Efektowne danie na przyjęcia.

Składniki:

Reklama

- 1 kg piersi z indyka,
- 1 słoik żurawiny do mięs,
- listek laurowy,
- kilka ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka wegety,
- 3 płaskie łyżki żelatyny,
- sałata do dekoracji

Przygotowanie:

Pierś z indyka zalać wodą, dodać przyprawy i ugotować, schłodzić. Powstały rosół gotować do chwili, kiedy osiągnie objętość ok. 1,4 lt. Dodać do niego żelatynę, dokładnie wymieszać, połączyć z żurawiną, odstawić do ostygnięcia. Zimnego indyka pokroić w dość dużą kostkę i połączyć z tężejącą galaretą. Wylewać do formy wyłożonej folią spożywczą w chwili, kiedy galareta jest taka gęsta, że nie tonie mięso. Odstawić do lodówki na co najmniej 1 h. Podawać udekorowaną sałatą.
Czas przygotowania 2 h. plus czas chłodzenia.
Przepis na 14 osób.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: indyk | czerwona | galareta | drób | indyk

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje