Czosnkowe bułeczki

To aromatyczne pieczywo możesz przygotować w domu.

Pieczywo przygotowane własnoręcznie smakuje najlepiej
Pieczywo przygotowane własnoręcznie smakuje najlepiej© Photogenica

Składniki:

  • 4 jajka
  • kostka drożdży (10 dag)
  • 1 kg mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 5 ząbków czosnku
  • 20 dag startego sera żółtego
  • pół kostki margaryny
  • olej
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • cząber
  • vegeta

Przygotowanie:

1. Drożdże wyrób z cukrem, mlekiem i 2 łyżkami mąki, odstaw do wyrośnięcia. Margarynę stop, ostudź. Do drożdży dodaj dwa jajka, resztę mąki i margarynę, oprósz solą. Wyrób, odstaw na 15 min.

2. Z ciasta formuj bułeczki, posmaruj jajkami roztrzepanymi z 2 łyżkami oleju, przyprawami i posiekanym czosnkiem, posyp serem. Piecz ok. 15 min w 180°C.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas