Czy czekolada może być jeszcze smaczniejsza?

Tak - odpowiadają belgijscy naukowcy i zwracają uwagę na drożdże.

Na osłodę życia
Na osłodę życia123RF/PICSEL

Drożdże różnych gatunków, naturalnie obecne w środowisku, gdzie zbiera się ziarna kakaowca, uczestniczą potem w kluczowym procesie ich fermentacji. To jednak proces w dużej mierze przypadkowy, nad którym nie ma pełnej kontroli.

Badacze z Uniwersytetu w Leuven odkryli, że zastosowanie specjalnych odmian drożdży może nadać ziarnom szczególny aromat, który utrzyma się w czasie późniejszych etapów przygotowania, czyli suszenia i palenia.

Dzięki temu już wkrótce producenci czekolady będą mogli zaproponować nam jeszcze większą różnorodność przysmaków.

I owszem, wygląda na to, że jeszcze trudniej będzie im się oprzeć.

RMF24.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas