Dania na cały tydzień

Smaczne i proste w przygotowaniu!

Smażona cukinia
Smażona cukinia123RF/PICSEL

Cukinia smażona z czosnkiem i koprem

Sposób przygotowania

1. Cukinie umyj, osusz, pokrój w plastry. Posyp solą, odstaw na pół godziny, opłucz sól i ponownie osusz. 

2. Skrop jasnym sosem sojowym (niekoniecznie), posyp pieprzem, smaż z obu stron kilka minut na rozgrzanej oliwie, do chwili, gdy będą lekko brązowe. 

3. Odkładaj na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by osączyć tłuszcz. 

4. Układaj usmażone plastry cukinii w naczyniu. Czosnek i koperek drobno posiekaj, posyp warzywo. Podawaj z jogurtem naturalnym. 

Naleśniki z mięsem
Naleśniki z mięsem123RF/PICSEL

Naleśniki z mięsem i pomidorami

Sposób przygotowania

1. Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Odstaw na pół godziny, smaż naleśniki. 

2. Mięso, cebulę, posiekany czosnek i marchewki oraz przyprawy smaż 20 minut. Dodaj przecier, pokrojone pomidory. Farszem napełniaj naleśniki. 

Schab z brukselką
Schab z brukselką123RF/PICSEL

Schab z brukselką

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, osusz. Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obierz, pokrój, zalej litrem wody, gotuj 20 minut z przyprawami, ostudź. Włóż schab i odstaw do lodówki na 2 dni i noce. 

2. Mięso wyjmij, osusz. Obsmaż na oleju i maśle z obu stron. Włóż do rondelka, obłóż morelami i śliwkami, posyp majerankiem, cynamonem, dodaj goździki. Zalej wodą, duś pod przykryciem 10 minut. Odstaw, aż ostygnie i znów gotuj 10 minut. 

3. Wyjmij mięso, a sos z owocami zmiksuj. Dodaj żelatynę i gdy się lekko zetnie, ułóż na mięsie. Podawaj z gotowaną brukselką.

Makaron z pesto
Makaron z pesto123RF/PICSEL

Makaron z pesto i pomidorami

Sposób przygotowania

1. W blenderze umieść opłukane i osuszone liście bazylii, ząbki czosnku, orzechy pinii, parmezan oraz oliwę. Zmiksuj i przypraw solą oraz pieprzem.

2. Makaron ugotuj al dente, odcedź. Do garnka wrzuć makaron i pesto, dokładnie wymieszaj. Do naczynia żaroodpornego wlej na dno nieco oliwy, wsyp makaron z pesto. 

3. Pomidory sparz, po chwili oblej je zimną wodą, zdejmij skórkę. Przetnij każdy na pół, ułóż na potrawie. Zapiekaj 10 minut w temp. 180°C. Możesz podawać z surówkami.  

Pierogi z mięsem
Pierogi z mięsem123RF/PICSEL

Pierogi z mięsem

1. Mąkę przesiej, dodaj masło, sól. Zalej bardzo gorącą wodą, wymieszaj łyżką. Dodaj zimną wodę, wymieszaj. Wyrób ciasto na gładkie, odstaw. 

2. Na rozgrzanym maśle podsmaż mięso, dopraw solą i pieprzem, włóż zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i papryczki chilli, smaż przez 10 minut. Zdejmij z ognia dodaj żółtko, wymieszaj. 

3. Ciasto rozwałkuj na cieniutki placek, szklanką wykrój koła, nakładaj farsz, mocno sklejaj brzegi. Wrzucaj pierogi do wrzątku, gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Zeszklij cebulę, posyp. 

Bakłażan z pomidorami
Bakłażan z pomidorami123RF/PICSEL

Bakłażan w sosie pomidorowym

Sposób przygotowania

1. Bakłażan pokrój w plastry, oprósz solą i odstaw na 30 minut. Obsmaż na oliwie. 

2. W garnku rozgrzej oliwę i zrumień posiekaną cebulę. Wlej przecier pomidorowy. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, czosnkiem granulowanym, dodaj masło i cukier. Zagotuj. 

3. Usmażone plastry bakłażana ułóż na papierze do pieczenia. Każdy wysmaruj sosem pomidorowym. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Ułóż w piramidkę. Posyp natką pietruszki. Podawaj jako przystawkę do potraw mięsnych. 


Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas