Dania obiadowe na cały tydzień

Pożywne, sycące i smaczne!

Kurczak z ryżem
Kurczak z ryżem123RF/PICSEL

Kurczak z ryżem

Sposób przygotowania

1. W rondlu rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp ryż i smaż chwilę, mieszając. Wlej szklankę wrzątku, wsyp szczyptę soli. Nakryj naczynie i gotuj na małym ogniu, aż ryż wchłonie wodę. Dolej tyle wody, by pokryła ryż, gotuj do całkowitego jej wchłonięcia. Mieszaj, gotując jeszcze chwilę. 

2. Mięso drobno pokrój, oprósz przyprawą do drobiu i odstaw do lodówki na 2 godziny. Rozgrzej olej, wrzuć na gorący tłuszcz mieszankę warzywną i smaż na oleju, mieszając. Przypraw. 

3. Mięso obsmaż. Połącz warzywa i mięso, jeszcze raz przypraw. Ryż wyłóż na talerz, na wierzchu połóż warzywa z mięsem. Posyp posiekaną natką. 

Panierowane kęski z kurczaka z piekarnika - jak je zrobić?Interia Kulinaria
Klops z sosem
Klops z sosem123RF/PICSEL

Klops ze słonecznikiem

Sposób przygotowania

1. Mięso umyj, zmiel, dodaj ugotowaną zmieloną marchewkę i por. Bułkę namocz, odciśnij, połącz z mięsem. Dodaj jajka, bułkę tartą, kaszę, ziarna i przyprawy. Wymieszaj. Piecz 1,5 godz. w temp. 180°C. 

2. Cebulę i czosnek posiekaj, usmaż. Dodaj passatę, przyprawy, duś 20 minut. Zmiksuj. Podawaj z klopsem.  

Przepis na pasztet warzywnyInteria Kulinaria
Nadziewane papryki
Nadziewane papryki123RF/PICSEL

Papryka faszerowana z fasolą

Sposób przygotowania

1. Z papryk odetnij czubki, usuń pestki. Posyp solą, pieprzem. W 3 szklankach osolonej wody ugotuj ryż, odcedź. 

2. Na patelni rozgrzej oliwę i zrumień drobno posiekane cebule, czosnek i jedną paprykę. Przypraw kurkumą, oregano, słodką papryką w proszku. Dodaj posiekaną drobno papryczkę chilli, ugotowany ryż i fasolę. Dopraw solą i duś do miękkości. 

3. Farszem napełnij cztery papryki. Posyp je startym serem żółtym, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podlej wodą, piecz 30 minut w temp. 180ºC. 

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Gołąbki
Gołąbki123RF/PICSEL

Gołąbki z mięsem i orzechami

Sposób przygotowania

1. Z kapusty wytnij głąb. W garnku zagotuj osoloną wodę i włóż kapustę. Gotuj przez kilka minut. Wyjmij, zdejmij miękkie liście i ponownie zanurz we wrzątku. Gdy już zdejmiesz wszystkie wierzchnie liście, poszatkuj drobno środek. 

2. Zrumień posiekane cebule. Dodaj mielone mięso, rozgnieć widelcem, smaż. Przypraw, dodaj jajko, bułkę tartą, posiekane orzechy laskowe. Wymieszaj. 

3. Farsz wyłóż na liściach kapusty i zawiń gołąbki. Ułóż na dnie garnka i zalej wodą lub bulionem. Duś 40 minut.

Zmysłowe smaki: Gołąbki z młodej kapustyInteria.tv
Dobry Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas