Danie z makaronem, groszkiem i sałatą

Lekkie, a jednocześnie sycące

Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 20 dag makaronu
  • filet z kurczaka
  • 25 dag zielonego groszku
  • pomidorki koktajlowe
  • pęczek szczypiorku
  • pół główki sałaty lub pół opakowania mieszanki sałat
  • kubeczek jogurtu naturalnego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka musztardy
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • szczypta przyprawy do drobiu
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente (według przepisu na opakowaniu), odcedź i zalej zimną wodą. Filet pokrój w grubą kostkę, oprósz przyprawą do kurczaka, usmaż na rozgrzanym oleju. Sałatę opłucz, odsącz z wody, szczypiorek posiekaj, pomidorki przekrój na pół. Świeży groszek zalej zimną wodą, dodaj sól i ugotuj. Jeśli używasz groszku z puszki, odsącz. 

Reklama

2. Jogurt wymieszaj z musztardą, majonezem i ziołami prowansalskimi. Sos odstaw na 20 minut. W dużej misce wymieszaj przestudzony makaron, kurczaka, sałatę, groszek, pomidorki i szczypiorek. Zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Podawaj z pieczywem czosnkowym.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje