Dbaj o zdrowie – jedz ryby

Ryby, w różnej postaci, można jeść właściwie o każdej porze dnia, na śniadanie, obiad czy kolację. Przed ich zakupem warto jednak zagłębić się w temat, aby wiedzieć, które z nich mają najmniej rtęci, oraz które procesy połowu nie są uciążliwe dla środowiska. Poniżej znajdziecie kilka przepisów, które pozwolą na przygotowanie pełnowartościowego posiłku.

Pasta z makreli
Pasta z makrelimateriały prasowe

Pasta z makreli

Makrelę pozbawiamy kręgosłupa i ości. Mięso rozdrabniamy widelcem. Dodajemy ugotowane na twardo, a następnie posiekane jajko i pokrojone w drobną kostkę ogórki. Doprawiamy łyżką majonezu oaz solą i pieprzem do smaku. Pastą smarujemy pieczywo.

Turbot w pomidorach
Turbot w pomidorachmateriały prasowe

Turbot w sosie pomidorowym

Pomidory blendujemy na jednolity sos. Rybę nacieramy solą, pieprzem i tymiankiem, dodajemy oliwki. Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 20 minut w piekarniku. Kiedy ryba będzie już gotowa polewamy ją sosem pomidorowym.

Tortille z krewetkami
Tortille z krewetkamimateriały prasowe


Tortilla z krewetkami

Krewetki nacieramy solą i pieprzem, a następnie grillujemy po kilka minut z każdej strony. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę. Awokado przekrawamy, pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w plasterki. Na tortilli układamy warzywa, grillowane krewetki i awokado. Posypujemy natką pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, skrapiamy cytryną.

Smacznego!

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas