Deser lodowy

Z brzoskwiniami.

Składniki:

Reklama

- puszka brzoskwiń,
- pudełko lodów waniliowych, malaga lub zabajone,
- torebka rodzynek,
- 4 łyżki likieru lub syropu malinowego,
- rurki waflowe do dekoracji

Przygotowanie:

1. Cztery pucharki deserowe ochłodź w zamrażalniku (dzięki temu deser będzie trwalszy). W tym samym czasie lody wyjmij z zamrażalnika i odstaw na około 10-15 minut, aby lekko rozmiękły - łatwiej będzie je nakładać i formować.
2. Brzoskwinie osącz z zalewy, pokrój wzdłuż na cząstki. Rodzynki ułóż na sitku przelej wrzątkiem i odstaw, aby ostygły i ociekły z wody.
3. Do ochłodzonych pucharków włóż po porcji brzoskwiń. Na nich umieść po 1-2 kulki lodów. Posyp rodzynkami. Każdą porcję polej łyżką likieru lub syropu malinowego. Deser udekoruj rurkami waflowymi i natychmiast podawaj.
4. Bardzo smakowite będą lody podane z gęstym sosem wiśniowym (z całymi owocami), polane odrobiną ajerkoniaku lub brandy i udekorowane wiórkami czekoladowymi (z gorzkiej i białej czekolady) czy też gotowymi czekoladowym kwiatkami, listkami. Nie zaszkodzi kleks bitej śmietany.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: torebka | malaga | deser | lody i sorbety | desery

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje