Deser z grilla?

"Wszystko, co się grilluje, przy okazji też się wędzi" - mówi PAP Life Jerzy Nogal. I tak kucharz na deser poleca truskawki z rabarbarem - które można albo przysmażyć na patelni, albo patelnię wrzucić na ruszt - pod kruszonką z dodatkiem mięty albo tymianku.

Jak zauważa w rozmowie z PAP Life Jerzy Nogal, wreszcie zaczyna się robić sezon na rabarbar i truskawki, z których można zrobić deser.

Reklama

"Wystarczy na patelnię wrzucić dwie łyżki masła, dwie łyżki cukru, 2-3 łyżki mąki np. razowej. To wszystko zagotować, żeby cukier rozpuścił się z masłem. I tak powstanie kruszonka. Jak zacznie się rumienić, to zrzucamy ją z patelni. Potem na tą samą patelnię wrzucamy rabarbar i truskawki, mogą być też jabłka. Trochę je przysmażamy z odrobiną wody. Jak ona się wygotuje, a owoce trochę zmiękną, to zdejmujemy je z patelni" - instruuje PAP Life Nogal.

Co ciekawe, deser można wykonać też na grillu, dzięki czemu owoce przejdą charakterystycznym dymem. "Wszystko, co się grilluje, przy okazji też się wędzi" - przekonuje PAP Life kucharz.

Tak ugrillowane owoce można przyprawić miętą albo tymiankiem. Na wierzchu posypujemy je kruszonką. (PAP Life)

autorka: Paulina Persa

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje