Deser z maślanki owocowej
Prosty pomysł na wyśmienity deser.
Smacznego123RF/PICSEL
Składniki:
- 6 płatów żelatyny
- 400 ml maślanki owocowej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki cukru
- Szczypta soli
- 150 g śmietany kremówki
- 200 ml soku pomarańczowego
- 1 łyżka skrobi
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maślankę doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Żelatynę odcisnąć i roztopić na słabym ogniu, zdjąć z płyty i dodać 3 łyżki maślanki, wymieszać i dodac do reszty maślanki, wymieszać.
Śmietanę ubić, wmieszać do maślanki, nakładać do salaterek lub filiżanek i odstawić na co najmniej jedną godzinę do lodówki. Dwie łyżki soku wymieszać ze skrobią, sok pomarańczowy zagotować. Dodać sok ze skrobią, zagotować, cały czas mieszając, aż sok zgęstnieje, odstawić w chłodne miejsce. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Desery wybijać na talerzyki, polewać kisielem pomarańczowym i posypywać wiórkami.