Deser z maślanki owocowej

Prosty pomysł na wyśmienity deser.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 płatów żelatyny
  • 400 ml maślanki owocowej
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • Szczypta soli
  • 150 g śmietany kremówki
  • 200 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka skrobi
  • 4 łyżki wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Maślankę doprawić sokiem z cytryny, cukrem i solą. Żelatynę odcisnąć i roztopić na słabym ogniu, zdjąć z płyty i dodać 3 łyżki maślanki, wymieszać i dodac do reszty maślanki, wymieszać.

Śmietanę ubić, wmieszać do maślanki, nakładać do salaterek lub filiżanek i odstawić na co najmniej jedną godzinę do lodówki. Dwie łyżki soku wymieszać ze skrobią, sok pomarańczowy zagotować. Dodać sok ze skrobią, zagotować, cały czas mieszając, aż sok zgęstnieje, odstawić w chłodne miejsce. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Desery wybijać na talerzyki, polewać kisielem pomarańczowym i posypywać wiórkami.

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas