Deser z rababarem i truskawkami

Z delikatnym kremem z mascarpone i ajerkoniaku.

Składniki na 4 porcje:

- 400 g rabarbaru,
- pół opakowania czerwonego kisielu,
- 175 g cukru,
- 250 g truskawek,
- 35 g masła,
- 25 g mąki,
- 1-2 łyżeczki wiórków kokosowych,
- 25 g miodu,
- 200 g śmietany,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 250 g serka mascarpone,
- 5 łyżek likieru jajecznego

Przygotowanie:

Rabarbar pociąć na kawałki po ok. 1 cm długości. Kisiel, 50 g cukru wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. 260 ml wody zagotować, dodać rozrobiony kisiel i rabarbar. Gotować ok. 5 minut. Truskawki poprzekrawać dodać do przestudzonego rabarbaru.
Na rożki karmelowe: roztopić 35 g masła, dodać mąkę, 50 g cukru, wiórki kokosowe i miód. Wymieszać i odstawić masę na 10 minut w chłodne miejsce. W dużych odstępach nakładać po pół łyżeczki masy na wyłożoną papierem blachę. Wstawić na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Przestudzić przez 2-3 minuty zdjąć z papieru i skręcić w rożki.
Śmietanę ubić z cukrem waniliowym. Serek mascarpone wymieszać z likierem i 75 g cukru, delikatnie wmieszać ubitą śmietanę. Kisiel i krem nakładać do salaterek. Dekorować rożkami, kawałkami rabarbaru i truskawek.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut

Dowiedz się więcej na temat: truskawki | deser | rabarbar | Mascarpone

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje